Ladies’ seminaries

Article sections

  Kostscholen voor meisjes heetten ‘ladies seminaries’. Het waren kleine, privaat geleide scholen. Naar kostschool laten gaan, was een investering: de kansen van meisjes op de huwelijksmarkt of (mocht het zover komen) om zichzelf te redden in de wereld, werden vergroot door het onderwijs dat ze hier kregen. Meisjes ging er naar toe voor een paar jaar of langere tijd, afhankelijk wat de financiën toelieten.

  Jane Austen en haar zus Cassandra gingen naar school. In de verhalen van Jane Austen gaan verschillende meisjes naar kostschool, om verschillende redenen. Georgiana Darcy is een wees met twee jonge mannen als guardian. Caroline en Louisa Bingley gaan naar kostschool om etiquette te leren en connecties op te doen die hen helpen als ‘social climbers’ (P&P). Anne Eliot gaat naar kostschool na het overlijden van haar moeder. De Musgrove-zussen gaan ook naar school (Persuasion).

  Meisjes kregen les in lezen en schrijven, etiquette, rekenen en ‘accounts’, handwerken, talen (Engels, Frans), geschiedenis, mythologie, aardrijkskunde en botanica. Vaak werden er ook lessen in ‘accomplishments’ geboden zoals tekenen, muziek (zoals piano spelen) en dansen. Geen les in ‘(natural) sciences’. De lessen werden gegeven door ‘clercymen and spinsters’. Voor lessen in accomplishments kwam er een ‘master’ naar de school.

  Het collegegeld incl. ‘board’ was zo’n 20-30 guineas per annum. Sommige scholen rekenden inschrijfgeld. Voor de lessen van een ‘master’, voor ‘parlour boarders’ en wassen van kleding moest apart betaald worden. Een annum was een half jaar en liep van januari t/m juni en juli t/m december. Als kinderen ook wilden blijven tijdens vakanties, dan moest daarvoor betaald worden. (Prijzen voor luxe uitgaven waren meestal in guineas, want dan leek het een minder hoog bedrag. 1 guinea = 1 pound, 1 shilling. 1 pound = 20 shilling.) Een ‘parlour boarder’ had de beschikking over een eigen kamer. Harriet Smith (Emma) is een voorbeeld. Het konden ook twee zussen zijn die een kamer deelden. Een meisje mocht dan ook ’s avonds bij het hoofd van de school en andere leraressen zitten, in plaats van in de ‘schoolroom’ met de andere meisjes.

  In 1785-1786 gaan Jane en Cassandra Austen (9 resp. 12 jaar oud) gedurende 18 maanden naar de Reading Ladies Boarding School. Mr Austen betaalde 35 guineas (37 PND 19 shilling) per dochter per half jaar. Een behoorlijk bedrag. Het inkomen van Mr Austen kwam vooral van de boerderij. Een strenge winter zorgde voor een slechte oogst, dus toen was er niet meer genoeg geld om de meisjes naar school te laten gaan.

  Bronnen:
  [1] http://susannaives.com/wordpress/2013/03/educating-your-daughters-a-guide-to-english-boarding-schools-in-1814/
  [2] https://historicalhussies.blogspot.com/2018/09/regency-school-for-girls.html
  [3] http://projectbritain.com/moneyold.htm
  [4] https://about1816.wordpress.com/2016/01/07/the-regency-boarding-school-1816/
  [5] http://storyandhistory.com/2015/09/the-education-of-girls-in-jane-austens-england/
  [5] https://janeaustensworld.wordpress.com/2012/08/01/19th-century-learning-academies-and-boarding-schools-an-eyewitness-account/
  [7] https://www.bl.uk/romantics-and-victorians/articles/female-education-reading-and-jane-austen
  [8] https://www.deepdyve.com/lp/oxford-university-press/emma-harriet-martin-and-parlour-boarders-PSo98VQEOb
  [9] https://www.readingmuseum.org.uk/blog/why-did-jane-austen-go-school-reading
  [10] https://janeausten.co.uk/blogs/uncategorized/19th-century-learning-academies-boarding-schools-an-eyewitness-account

  in

  Related Articles