Chaperone

Article sections

  Een chaperone begeleidde een ongetrouwde jonge dame in het openbaar (zie coming out into society) en zorgde ervoor dat zij zich goed gedroeg in bijzijn van mannen. De chaperone leidde haar ook naar een ‘advantageous marriage’. Als een ongetrouwde jonge dame reist of elders verblijft dan haar familie, doet ze dat altijd met een chaperone.

  Een jonge dame kan zonder chaperone uitgaan wanneer zij zich alleen bevindt in het gezelschap van andere vrouwen of als men mag verwachten dat de familie of vrienden waar zij op bezoek gaat, optreden als chaperones en haar reputatie beschermen.

  Moeders en getrouwde tantes hadden de voorkeur en anders een gerespecteerde, oudere dame die goed bekend was met de familie. Het kon ook een ingehuurde chaperone zijn, een dame van goede afkomst die haar geld moest verdienen en zelfde status had als een governess.
  Een meid was niet geschikt als chaperone, want die was te gemakkelijk om te kopen. Een vader, broer of ander mannelijk familielid werd ook niet geschikt bevonden.

  Bronnen:
  [1] https://sharonlathanauthor.com/regency-glossary/#C
  [2] http://www.regrom.com/2013/01/21/regency-reader-questions-on-chaperones/
  [3] https://en.wikipedia.org/wiki/Chaperone_(social)
  [4] https://www.cliffsnotes.com/literature/p/pride-and-prejudice/critical-essays/womens-roles-in-early-nineteenthcentury-britain

  in Mensen