Dutch Flummery

Article sections

  Een Flummery of Jelly, is een dessert gemaakt met gelatine. Het verscheen voor het eerst in het 18de eeuwse kookboek “The art of Cookery” van Hannah Glasse. Er werd smaak aan gebracht door het gebruik van citroen, suiker en diverse specerijen en het werd ook gekleurd. (Wikipedia)

  Ingredients.- 1 oz. of gelatine, castor sugar to taste, 2 eggs, the thinly-pared rind and strained juice of 1 lemon, 1 small glass of Sherry, Madeira, or raising wine, 1 pint of water.
  Method.- Soak the gelatineand lemon-rind in the water for about 20 minutes, then simmer gently until the gelatine is dissolved. Beat the eggs, add the wine, lemon-juice, the strained water and gelatine, and sweeten to taste. Stir by the side of the fire until the mixture thickens, then pour into a mould rinsed with cold water and put aside until set.
  Time.- About 40 minutes. Mrs Beeton’s All-about Cookery, page 407

  Mariëlle: “Dit is een recept die ik voor de Afternoon tea in Doorn heb gemaakt. Ik heb het recept met een iets andere methode gemaakt, naar voorbeeld van een ander Flummery recept. Ik heb de schil van de citroen NIET gekookt, in verband met dat het geen biologische citroenen zijn, anders kook ik het eerst samen met de hoeveelheid water die nodig is. Allereerst heb ik gekeken hoeveel water er in mijn vorm past, en een schatting gemaakt met hoeveel vloeistof ik nodig heb voor mijn vorm. Ik heb allereerst het water, citroensap en de twee eieren (vooraf losgeklopt) in een pan gedaan, en langzaamaan warm laten worden, dit om het ei niet te laten schiften. Daarbij heb ik de Madeira en suiker erbij gedaan, van de Madeira iets meer dan een klein glas, en van de suiker heb ik ongeveer 3 eetlepels toegevoegd, maar dat is ieder voor zich. Blijf er bij en roer rustig en regelmatig het mengsel, totdat het mengsel net kookt. Proef vooral ook hoe het smaakt, omdat twee ingrediënten aardig uit de losse pols toegevoegd moeten worden. Haal van het vuur en doe door een zeef heen. Daarna de Gelatine volgens gebruiksaanwijzing laten smelten en voeg het toe aan het mengsel. Roer even door en giet het in de vorm. Daarna uit laten harden in de koelkast.

  Bij het serveren kan je de vorm even in heet water houden om de buitenste laag te laten smelten.”

   

   

  in Eten en drinkenRecepten