Hunt the slipper

Article sections

  ‘Hunt the slipper’ wordt al sinds de middeleeuwen gespeeld en was een populair spel in de 18e eeuw. In 1838 schrijft iemand dat het ‘out of fashion is’. Het doel is om een object te vinden, dat wordt doorgegeven door andere spelers.

  Hunt the slipper spelen

  De spelers zitten in een cirkel met een persoon staand in het midden. Een speler in de cirkel is de schoenmaker.
  De speler in het midden zegt: “Cobbler, Cobbler, mend my shoe. Get it done by half past two” (“Schoenmaker, maak mijn schoen. Zorg dat het om half 2 klaar is”). Doet zijn ogen dicht en telt tot 10. De spelers in de cirkel geven de schoen door, achter hun rug (een bron zegt ook onder hun knieën, maar dat lijkt me niet gepast!).
  De speler in het midden doet zijn/haar ogen open en vraagt de schoen terug. De schoenmaker antwoordt dat hij/zij de schoen kwijt is.

  De eigenaar gaat op zoek naar de schoen. De spelers in de cirkel blijven de schoen doorgeven. Ze mogen ook de schoen een tijdje vast houden en kunnen schijnbewegingen maken, om het degene die zoekt lastig te maken.
  De eigenaar moet degene aanraken die de schoen in handen heeft, dus de spelers in de cirkel kunnen ook de schoen ophouden en dan snel weer doorgeven.

  Als de eigenaar denkt te weten waar de schoen is, vraagt hij die speler om zijn/haar handen te laten zien. Als die speler inderdaad de schoen heeft, pakt de eigenaar de schoen. Ze ruilen van plek en het spel begint opnieuw.

  Bronnen:
  [1] Hiding Games, https://historicalgames.neocities.org/Victorian/hidinggames.html
  [2] “Hunt the slipper”, http://www.databaseofgames.com/physical-games/tag/243/hunt-the-slipper
  [3] “Hunt the slipper”, https://collections.vam.ac.uk/item/O148190/uhunt-the-slipperu-illustration/

  in Parlour gamesSpelletjesVerstop spelletjes