Jumbles

Article sections

    Een jumble (ook anders gespeld, o.a. jumball) is sinds de 17e eeuw bekend in Engeland. Ze werden eerst in pretzel- of knoop-vorm gedraaid, maar eind 18e eeuw werden ze gebakken in ronde vorm zoals moderne koekjes. (Wikipedia)

    Take a pound of fine flour and a pound of fine powder-sugar, make them into a light paste, with whites of eggs beat fine, then add half a pint of cream, half a pound of fresh butter melted, and a pound of blanched almonds well beat. Knead them all together thoroughly, with a little rose water, and cut out your jumballs in what figures you fancy; and either bake them in a gentle oven, or fry them in fresh butter, and they make a pretty side or corner dish. Hannah Glass, Art of Cooking, page 83

    Saskia: “Heel eenvoudig recept dat ik heb gemaakt voor de Afternoon Tea bij ALV 2020 in Doorn. Ik heb de hoeveelheden allemaal gehalveerd. Om de koekjes glutenvrij te maken heb ik kastanjemeel en een beetje havermeel gebruikt (omdat ik dit in huis had). Om hoeveelheid koemelk te beperken heb ik havermelk gebruikt. Aantal eieren staat niet in het recept, dus ik heb gegokt op eiwit van 2 eieren. De ‘gentle oven’ heb ik ge├»nterpreteerd als C 160, waarbij ik ‘m steeds op 15 min. instelde en na die tijd voelde of de koekjes hard waren geworden. Ze vielen goed in de smaak.”

     

    in Eten en drinken