Nurse

Article sections

  De ‘wet nurse’ gaf borstvoeding en zorgde voor het kind als de moeder dat niet zelf kon doen of dat niet wilde. Het kind werd uitbesteed aan een wet nurse en leefde daar enkele maanden of zelfs de eerste levensjaren. Op deze manier zorgen voor baby’s was respectabel, goed betaald en daardoor populair werk. In de 18e eeuw kon een vrouw als wet-nurse meer verdienen dan haar man als arbeider. Door de upper class werd een wet nurse ingehuurd en woonde dan in als lid van de staf. ‘Wet nursing’ is niet te vergelijken met het ‘baby farming’ dat ontstond in de Victoriaanse tijd.

  Een ‘nurse’ (later: ‘nanny’) zorgt voor de kinderen van haar werkgever. Vaak bleef een nurse lange tijd bij de familie en zorgde dan voor verschillende generaties kinderen. In grotere huishoudens had de nurse haar eigen domein, een aantal kamers die de ‘nursery’ werden genoemd, en werd geholpen door ten minste een assistent, de ‘nursemaid’ (of nurserymaid). The nurse(maid) was een lower class woman, tante of arm vrouwelijk familielid. De nursery lag meestal tussen de slaapkamers van de familie en de bediendenkamers.

  Taken van de nurse(maid): kleding van de kinderen wassen en zorgen dat ze goed gekleed gaan, kinderkamer opruimen, de kinderen eten geven of toezien dat zij eten, toezien als de kinderen spelen, vuur maken in de nursery, water naar de nursery brengen, de kinderen baden en basale dingen leren (leren te lopen, praten, (tafel)manieren en discipline, liedjes en rijmen), behandeling van bekende kinderziekten/kwalen.

  Jongens en meisjes worden op jonge leeftijd hetzelfde behandeld en droegen dezelfde kleding. Dit verandert als zij vier/vijf jaar zijn en zij onder een governess/tutor worden geplaatst. Bij jongens heet dit ‘breeching’.

  Bronnen:
  [1] https://en.wikipedia.org/wiki/Wet_nurse
  [2] https://en.wikipedia.org/wiki/Nanny
  [3] https://en.wikipedia.org/wiki/Nursemaid
  [4] https://englishhistoryauthors.blogspot.com/2018/06/life-in-regency-era-nursery.html
  [5] https://donnahatch.com/education-and-other-forms-of-child-torture-in-regency-england/

  in Mensen