Pick up sticks

Article sections

  Pick up sticks is een vaardigheidsspel. Het doel van het spel is om zoveel mogelijk stokjes te bemachtigen. Je hebt er geduld en goede oog-hand coördinatie voor nodig.

  Afhankelijk van het materiaal van de speelstokjes, is het spel bekend onder een bepaalde naam: ‘jack straw’ werd gespeeld met stro, ‘spillikins’ (ook gespeld ‘spellicans’) met bewerkte en afgeronde stokjes van hout of ivoor. ‘Mikado’ is het bekendste pick up sticks spel.

  Het spel komt waarschijnlijk uit Azië (ene bron zegt China, andere India) en wordt al eeuwenlang gespeeld. Jane Austen noemde in 1807 in een brief aan Cassandra hun spillikinsset “a very valuable part of our household furniture”.

  Pick up sticks is een heel geschikt vermaak voor avonden als er te weinig licht is om te lezen of naaien.

  Pick up sticks spelen

  Het spel wordt gespeeld 20 tot 50 stokjes. De speler die opent, neemt de stokjes in de hand en zet ze rechtop op tafel. Dan laat zij/hij de stokjes vallen, zodat ze wir war op tafel liggen.

  Een speler probeert een stokje te pakken, maar moet dit doen zonder de andere stokjes te bewegen. Als het lukt, mag de speler nog een stokje proberen te pakken. Als een of meer stokjes bewegen, is haar/zijn beurt over en mag de volgende speler het proberen. Zo gaat het door totdat het laatste stokje is gepakt door een speler.

  Puntentelling: de speler met de meeste stokjes is de winnaar. Soms worden stokjes in verschillende kleuren gebruikt, waarbij een kleur dan meer punten oplevert dan een andere kleur. Of stokjes met verschillende vormen, waarbij een moeilijkere vorm meer punten oplevert dan een makkelijke.

  Bronnen:
  [1] lemma Pick-up sticks op Wikipedia, https://en.wikipedia.org/wiki/Pick-up_sticks
  [2] lemma Pick-up sticks op Encyclopedia Brittanica, https://www.britannica.com/topic/pick-up-sticks
  [3] “Spillikins”, blog van Jane Austen Centre in Bath, https://www.janeausten.co.uk/spillikins/
  [4] Spillikins in de collectie van Museum of Childhood, Victoria & Albert museum, https://collections.vam.ac.uk/item/O27782/spillikins-table-game/ en https://collections.vam.ac.uk/item/O27540/the-game-of-spellicans-table-game/
  [5] “A Salon Guest… Toys and Games of the Long 18th Century”, http://www.madamegilflurt.com/2014/01/toys-and-games-of-long-18th-century.html

  in Parlour gamesSpelletjes