Quoits en Horseshoes

Article sections

  ‘Quoits’ is een traditioneel spel waarbij een metalen ring (de quoit) wordt gegooid over een afstand om te landen om of nabij een pin. In bronnen wordt gesuggereerd dat het door de Romeinen is meegenomen naar Engeland.

  Het wordt gespeeld met 2 personen die om de beurt gooien. Een ring die om de pin valt, scoort 2 punten. Een ring die dichterbij de pin ligt dan die van de tegenspeler krijgt 1 punt.
  De ring werd gemaakt van ijzer en woog zo’n 3 pond.

  Bij ‘Horseshoes’ wordt er gegooid met een hoefijzer. Het kan zijn dat Quiots is ontstaan uit het tot een ring dichtbuigen van de hoefijzers. Het kan ook zijn dat Horseshoes is ontstaan omdat mensen die het spel wilden spelen geen quoits hadden en daarom hoefijzers gebruikten.

  In bronnen worden verschillende variaties beschreven, onder andere met meerdere pinnen en meerdere ringen,
  maar die zijn waarschijnlijk van een latere datum aangezien de eerste beschrijvingen van het spel dateren uit de Victoriaanse tijd. De variant ‘deck quoits’ bijvoorbeeld, deze was populair op (cruise)schepen.

  Bronnen:
  [1] Wikipedia lemma ‘Quoits’ en ‘Horseshoes’, https://en.wikipedia.org/wiki/Quoits en https://en.wikipedia.org/wiki/Horseshoes.
  [2] Encyclopedia Britannica lemma ‘Quoits’ en ‘Horseshoe pitching’, https://www.britannica.com/sports/quoits en  https://www.britannica.com/sports/horseshoe-pitching.
  [3] “Quiot Games” en “The Rules of Outdoor Quiots”, Masters Traditional Games blog, https://www.mastersofgames.com/rules/quoits-outdoor-rules.htm en https://www.mastersofgames.com/cat/outdoor/quoits.htm.

  in Laws games