Regels voor het plaatsen van gerechten op tafel

Article sections

    Het kookboek “The practice of cookery, pastry, and confectionary” heeft een beschrijving van een tafelsetting voor 3-gangen en enkelgang diners:


    Rules of placing dishes on the table

    “The grand object, in the setting out of a table, is to have it furnished with the best of meats, well dressed and arranged with taste and judgment.
    If Three courses are intended, the first, generally consists of soup, or of fish dressed, or or plain boiled ; the second, of roasted, baked, or made dishes ; and the third, of desert and ornamental dishes, for which, see chap. v. p. 242. ; also of fruits, natural, artificial, and preserved ; custards, cheese-cakes, fritters, meringues, wafers, &c.
    If there is only to be one course, and the company very large, the table must be furnished with good substantial dishes, and participate of the other two courses. In that case too, soup may be placed at both ends, and removed by fish. If there is no soup, plain or dressed fish, or made dishes, may be substituted in its place.

    The practice of cookery, pastry, and confectionary, by Mrs Frazer, confectioner, teacher of these arts in Edinburgh. Sixth edition, 1810


    Bij een drie-gangenmenu, bestaat de eerste gang over het algemeen uit soep of vis, opgemaakt, of gekookt zonder verdere opmaak. De tweede gang bestaat over het algemeen uit geroosterde, gebakken of “made” ferechten. De derde gang bestaat uit desserts, opgemaakte gerechten, vers, artificial en ingepot fruit, custard, cheese-cakes, fritters, meringues, wafels, etc.

    Als er maar een gang is, en het gezelschap groot, moet de tafel gedekt worden met vullende gerechten, en samenwerken met de andere 2 gangen. Ook zal soep aan beide einden van de tafel geplaatst moeten worden, en de vis weggelaten. Als er geen soep is, mag vis of “made” gerechten deze plaats innemen.

    Hieronder is een overzicht met hoe een tafel met diverse gerechten opgemaakt kan worden. Dit ziet er, met negentien gerechten, ongeveer zo uit (klik op het plaatje om te vergroten):


    Hieronder staat een gefotografeerde lijst met voorbeelden van een gedekte tafel. Deze kunnen geplaatst worden op bepaalde plekken in de plaat hierboven: Bij five dinners of five dishes each, no. 1, staat de broth, or soup op de plek van fish of any kind, Bread pudding op de plek van brown soup, roast beef op de plek van Rump with greens, potatoes op de plek van boiled fowls, en pickles op de plek van piece of bacon. Van alle gerechten die er genoemd worden, is er een recept.

    in Eten en drinken