Ring the bell for service

Article sections

  Hand bel
  Met een handbel (tafelbel) kan je een bediende naar je toe laten komen vanaf de ander kant van de kamer of van de gang, zonder naar ze te hoeven roepen.

  Vanaf halverwege de 17e eeuw veranderde de indeling van huizen en werden bedienden en hun werkzaamheden verplaatst naar een bedienden vleugel. Eerst bij de aristocratie en eind 17e eeuw ook de norm in huizen van de gentry. Dit vergrootte de privacy en zorgde dat geluiden en geuren uit de familie vertrekken verdwenen. Hierdoor was er een ander communicatiesysteem nodig.

  Bel systeem
  “Ring the bell for tea, Kitty” zegt Mrs Bennet in Pride & Prejudice. Een lid van de familie trok aan een decoratieve handel of koord (de ‘bell pull’) en via kabels, veren en katrollen luidde een bel in de bedienden vertrekken. De bellen hingen op een bord en aan labels was te zien vanuit welke kamer werd gebeld. Nieuwe huizen werden opgeleverd met zo’n systeem en in oudere huizen werd het ingebouwd. Omdat bedienden uit een ander deel van het huis moesten komen, duurde het soms even voor er iemand verscheen.

  Deurbel
  Bezoekers lieten weten dat ze gearriveerd waren door te kloppen aan de voordeur, eerst met hun vuist en vanaf de Middeleeuwen met metalen kloppers. Een bediende (bij voorkeur een footman) deed open en liet de bezoeker binnen of (als de familie niet thuis is of niet ontvangt) nam een ‘calling card’ aan. In 1817 werd door de Schotse uitvinder William Murdoch voor het eerst een deurbel geïnstalleerd die was aangesloten op het belsysteem.

  NB. Winkels hadden een ander soort deurbel: die bel werd geluid wanneer de deur werd open geduwd door een bezoeker.

  Vervolg onderzoek: werd een handbel helemaal niet meer gebruikt? Had de vrouwe des huizes een handbel tijdens een (formeel) diner, om de butler bij zich te laten komen?

  Bronnen:
  [1] “Ring the Bell for Service”, blogpost (2014), https://vanessariley.com/blog/2014/06/23/ring-bell-for-service-the-prevalency-of-the-regency-bell-pull/
  [2] “The history of the doorbell”, https://www.1800doorbell.com/resources/door-chimes/who-invented-the-doorbell-history/
  [3] Wikipedia, lemma “Doorbell”, https://en.wikipedia.org/wiki/Doorbell
  [4] “Did you ring sir? Country house communication through the ages”, National Trust, https://www.nationaltrust.org.uk/features/did-you-ring-sir-country-house-communication-through-the-ages
  [5] “Servants bells at Poplar Forest”, blogpost, https://www.poplarforest.org/servant-bells-at-poplar-forest/
  [6] Wikipedia, lemma “Servant’s Quarters”, https://en.wikipedia.org/wiki/Servants%27_quarters

  in Historische uitbeeldingHuis en architectuur