Widow

Article sections

  Een weduwe is een vrouw waarvan de echtgenoot is overleden. De term ‘dowager’ wordt alleen gebruikt bij de aristocratie: “The Bath paper one morning announced the arrival of the Dowager Viscountess Dalrymple, and her daughter, the Honourable Miss Carteret. . . ” Persuasion.

  Begrafenis en rouw
  Een vrouw ging meestal niet naar de begrafenis van haar overleden man. Emotie tonen zou beschamend zijn voor haar en haar familie, dus dan ging een vrouw liever niet. (S&S?!)
  De duur van de rouwperiode was afhankelijk van de relatie die de vrouw had tot degene die overleden was, bij een echtgenoot was dit 1 jaar en 1 dag. 6 maanden van ‘full mourning’ waarin de weduwe alleen zwarte kleding en sieraden droeg en niet deelnam aan sociale activiteiten. Gevolgd door 6 maanden van ‘half mourning’ waarin de vrouw wat meer kleur en accessoires mocht dragen en geleidelijk weer aan het sociale leven kon deelnemen.

  Financiële situatie
  Huis en inkomen gaan naar een mannelijk familielid (Henry Dashwood erft Norland in S&S, Mr Collins erft Longbourn in P&P). Afhankelijk van de afspraken die zijn gemaakt bij hun huwelijk (want dan komt eventueel geld waar de vrouw recht op heeft, bijv. een erfenis, in handen van haar man) kan de weduwe leven van een ‘settlement’ of is deels/volledig afhankelijk van steun van familieleden.

  Het ‘marriage settlement’ verzekerde de vrouw van een inkomen wanneer haar man kwam te overlijden (de ‘dowry’, of eigenlijk de rente op de dowry) en van geld dat ze zelf kon besteden aan tijdens zijn leven (‘pin money’). De afspraken worden gemaakt door haar vader of ander mannelijk familielid. Man en vrouw zijn namelijk wettelijk gezien één persoon, dus de man kan zijn aanstaande vrouw niets geven. Als er meer dochters waren, dan werd het geld verdeeld. (Lydia Bennet’s settlement met Mr Wickham is 100 PND p/jr). De documenten werden opgesteld door de advocaten van elk van de families. Dit was duur (100 PND) dus gebeurde niet bij elk huwelijk.
  Hoewel een vrouw geen vastgoed kon hebben, iemand anders kon dat wel voor haar hebben. Het kwam voor dat een vader een trust oprichtte om bepaald vastgoed of som geld te beheren voor zijn dochter en dat zijn nieuwe schoonzoon het mocht gebruiken gedurende diens leven.

  Een man kon een vrouw ook geld of vastgoed nalaten in zijn testament. Daarbij kon het zijn dat zij dit mocht gebruiken tijdens haar leven of totdat zij hertrouwde, en dat het daarna toeviel aan een mannelijke erfgenaam. Daarnaast kan ze nog een erfenis hebben die ze via haar moeder heeft gekregen.

  Hertrouwen
  Na de rouwperiode kon een vrouw hertrouwen. Voornaamste reden was dat er op deze manier geen onduidelijkheid was wie de vader was, mocht de weduwe zwanger blijken te zijn. Sommige vrouwen hertrouwden niet vanwege de nagedachtenis aan hun echtgenoot (Lady Russell in Persuasion is meer onafhankelijk, geen echtgenoot die zegt wat ze moet doen). Als haar financiën het toelieten kon ze comfortabel leven voor de rest van haar leven.
  Zolang een weduwe discreet was, kon ze relaties hebben met mannen zonder haar reputatie meteen in gevaar te brengen.

  Bronnen:
  [1] https://en.wikipedia.org/wiki/Widow en https://en.wikipedia.org/wiki/Marriage_settlement_(England)
  [2] https://historicalhussies.blogspot.com/2020/05/widows-in-regency-england-by-jenna-jaxon.html
  [3] https://janeaustensworld.wordpress.com/tag/regency-widows/
  [4] https://vanessariley.com/blog/2012/05/16/mourning-in-the-regency-period/
  [5] https://janeaustensworld.wordpress.com/2009/05/16/regency-mourning/
  [6] https://austenprose.com/tag/inheritance/
  [7] https://www.courtneymilan.com/wills-and-devises/
  [8] https://englishhistoryauthors.blogspot.com/2013/08/marriage-law-in-1818-less-romantic-side.html
  [9] https://englishhistoryauthors.blogspot.com/2016/05/show-me-money-marriage-settlements-in.html
  [10] https://englishhistoryauthors.blogspot.com/2016/05/show-me-money-marriage-settlements-in.html

  in Mensen