Carols

Article sections

  ‘Caroling’ (‘Carol singing’) bestond al in de Middeleeuwen, maar verdween toen en werd in de Victoriaanse periode weer populair.

  De meeste kerstliedjes die we nu kennen, waren nog niet geschreven in de Regency tijd. Tijdens kerkdiensten werden hymns gezongen. Sommige hymns zijn later een ‘christmas carol’ geworden, maar met andere muziek. Bijvoorbeeld ‘Joy to the World’, als hymn gezongen sinds 1719 die in 1836 op de muziek werd gezet, zoals wij het kennen. of ‘Hark the Herald Angels Sing’ geschreven in 1739, met muziek uit 1840.
  Andere liedjes bestonden al, maar zijn later pas vertaald naar het Engels. Zoals ‘Adeste Fidelis’ (tekst 1710, publicatie met muziek 1760, Engelse tekst ‘O Come All Ye Faithfull’ in 1841) en ‘Silent Night’ (tekst en muziek 1816, Engelse tekst 1863).

  In Pride & Prejudice (BBC, 1995) wordt ‘God Rest Ye Merry, Gentleman’ gezonden door Maria Lucas, met Mary Bennet op de piano. Ook is de muziek te horen in ‘Emma’ (A&E, 1996).
  Dit is traditionele carol (16 eeuw of eerder) die door de eeuwen heen als ‘folk song’ werd gezongen. In 1833 staat het in ‘Christmas carols Ancient and Modern’ en is dus bekend als kerstliedje. Charles Dickens noemt het in 1843 ook in ‘A Christmas Carol’.
  Is er in de verfilmingen dan een fout gemaakt? Nee. Als vrienden en familie bij elkaar waren, werd er vaak muziek gemaakt en gezongen, en werden vaak ‘follk songs’ ten gehore gebracht. Voor een modern publiek helpt het wel om te begrijpen dat de betreffende scene tijdens kerstmis is.

  Bronnen:
  [1] “The Origins of Regency Era Christmas Carols”, Jane Austen Centre in Bath, https://www.janeausten.co.uk/the-origins-of-regency-era-christmas-carols/
  [2] “Regency Christmas Carols”, https://regencydelight-janeaustenetc.blogspot.com/2011/12/regency-christmas-carols.html
  [3] God Rest Ye Merry, Gentleman lemma op Wikipedia, https://en.wikipedia.org/wiki/God_Rest_You_Merry,_Gentlemen
  [4] “God Rest Ye Merry Gentlemen, the Song and the Story”, http://www.sharefaith.com/guide/Christian-Holidays/holiday-songs/god-rest-ye-merry-gentlemen,-the-song-and-the-story.html

  in MuziekNiet Regency