Coming out in society

Article sections

  Een meisje werd een jonge dame wanneer haar familie vond dat ze voldoende bekwaam was in alle vaardigheden die ze nodig had om een goede echtgenote te kunnen zijn. Trouwen was noodzakelijk, omdat een vrouw anders nauwelijks een toekomst had.

  Dit gebeurde meestal tussen 15 en 18 jaar, afhankelijk van de status van zussen. Om praktische redenen was er meestal een dochter tegelijk ‘out’, al was dit geen harde regel. ‘being out’ vereist namelijk financiële middelen en de hulp van familie en andere relaties om de jonge dame te introduceren en uitnodigingen te krijgen. Jongere zussen wachtten meestal tot oudere zussen waren verloofd of getrouwd voor hun coming out. De term ‘debutante’ werd pas in de Victoriaanse tijd gebruikt.

  De manier van coming out was afhankelijk van de status en financiële situatie van de familie. De jonge dame kon deelnemen aan een Seizoen in Londen of Bath, worden voorgesteld aan het hof en kon een bal ter ere van haar verwachtten. Het kon ook eenvoudiger: een moeder die haar dochter meenam naar morning calls en sociale gelegenheden zoals diners, kaart avonden en bals.

  Lydia Bennet (P&P) is ‘out’ als zij 15 jaar is. Harriet Smith (Emma) wordt door Mrs Goddard aan Mr en Ms Woodhouse voorgesteld als ze 17 is.

  Veel vrouwen trouwden met iemand uit het eigen dorp of een plaats in de omgeving. Het was dus niet nodig om naar de stad te gaan, al waren daar natuurlijk meer mannen om uit te kiezen en allerlei ‘delights’. Trouwen met een familielid, zoals een neef of oom, kwam ook voor. Het was verboden om te trouwen met broer/zus van overleden man/vrouw.

  Een jonge dame werd altijd vergezeld door een ‘chaperone’ wanneer ze buitenshuis waren of wanneer ze mannelijk bezoek ontvingen. Na enige jaren in society (> 30 jaar) kreeg een dame wat meer vrijheid. Ze werd beschouwd als ‘on the shelf’ en er was minder aandacht voor haar reputatie.

  Bronnen:
  [1] https://randombitsoffascination.com/2016/09/22/coming-out-in-jane-austens-world/
  [2] https://historicalhussies.blogspot.com/2016/11/5-fun-facts-about-coming-out-in-regency.html
  [3] https://janeausten.co.uk/blogs/arts-and-entertainments/the-regency-debutante
  [4] https://byuprideandprejudice.wordpress.com/2014/01/19/a-young-womans-coming-out-into-society/
  [5] http://www.cherylbolen.com/courting.htm
  [6] http://www.regrom.com/2013/01/21/regency-reader-questions-on-chaperones/

  in MensenTijdgeest