Cosmetics

Article sections

  (‘make up’ werd in het Engels voor het eerst gebruikt in 1870, maar is hier gebruik voor de vertaling)

  In de Regency was ‘natuurlijke schoonheid’ het ideaal: een egale huid, beetje rozig en met zachte rode lippen.
  Deze schoonheid kwam door karakter, beweging en hygiëne.
  Makeup kon natuurlijk helpen er zo uit te zien en werd gebruikt voor het wegwerken van puistjes, sproeten, rimpels en vlekken. Gebruik van makeup hing af van de sociale status. De gegoede burgerij had de tijd en het geld om make up te maken of te kopen, personeel en armen niet.

  Hoe kom je aan makeup?

  Producten konden worden gekocht bij een chemist/apothecary of parfumer of per post worden toegestuurd.

  De meeste make up en lotions werden zelf gemaakt. In tijdschriften, etiquette en huishoudelijke boeken stonden recepten hiervoor. Een dame liet haar makeup maken door haar lady’s maid.
  Ingrediënten waren te vinden rondom het huis of konden gekocht worden bij een chemist. Van lood en mercury was inmiddels bekend dat het schadelijk was voor de gezondheid, maar andere ingrediënten zoals arcenicum en belladonna werden nog gebruikt.

  Makeup voor dames

  Makeup die gebruikt werd, was:

  • witte poeder (zoals van mais en rijstmeel en talk)
  • rouge (rode pigment zoals vermillion, carmine, red sandelwood, saffron) eventueel gemengd met witte poeder voor een lichtere kleur / rouge pomade, rouge gemengd met vet of was
  • lip pomade (rode pigment gemengd met vet of was)
  • bruine en zwarte poeder voor aanzetten van wenkbrauwen en wimpers vanwege de herontdekking van de Egyptische oudheid (roet, elderberries, of van papieren schijfjes die uit China geïmporteerd werden)

  (Géén oogschaduw, want de ogen lieten iemands innerlijke schoonheid en gezondheid zien. “Let every woman be content to leave her eyes as she found them, and to make that use of them which was their design”.)

  Voor sommige oudere vrouwen was het lastig om te stoppen met hun 18e eeuwse make up gewoonten en zij gebruikten meer make up.
  (Dit “schilderen” werd niet gewaardeerd, maar pas in de Victoriaanse tijd werd gebruik van make up “vulgair, onbehoorlijk en alleen geschikt voor acteurs en gevallen vrouwen” gevonden.)

  Een mooie lach werd bereikt door betere mondhygiëne dan eerder, zoals tandenpoetsen en het gebruik van tandenstokers.

  Make up voor heren

  Dandies droegen ook wel make up.

  Bronnen:
  [1] http://hair-and-makeup-artist.com/womens-regency-makeup/
  [2] http://hibiscus-sinensis.com/regency/cosmetics.htm
  [3] http://www.katetattersall.com/early-victorian-era-make-up/ en http://www.katetattersall.com/some-male-fashion-notes-a-tale-of-peacocks/
  [4] https://janeaustenfestival.blogspot.com/2012/01/regency-cosmetics-makeup.html en https://www.janeausten.co.uk/cosmetics/
  [5] https://janeaustensworld.wordpress.com/2012/02/29/a-deadly-fashion-beauty-and-cosmetics-1550-1950-a-review/

  in Persoonlijke hygiene

  Related Articles