Dames schoenen

Article sections

  Terwijl de kledingstijl wijzigde naar de kenmerkende Regency stijl, veranderde ook de vorm van schoenen. In de 18e eeuw droegen vrouwen en mannen zogenaamde Court Shoes: hooggehakte pumps van leer of stof die werden gesloten met een gesp. Het verdwijnen van de hak wordt wel toegeschreven aan de Franse Revolutie, een symbool dat iedereen gelijkwaardig is.

  In de Regency tijd had elke dame minimaal drie paar schoenen: een paar voor dagelijks gebruik, slippers om te dansen en uit te gaan en laarzen om mee te wandelen. Hoe rijker, hoe meer schoenen je je kon veroorloven. De schoen waren tamelijk kwetsbaar en moesten dus regelmatig gerepareerd en vervangen worden.

  Dagelijks gebruik:

  (Ballet) Slippers: waren delicate schoenen, dus werden vooral in huis en ’s avonds gedragen. De vorm van de slippers veranderde. 1790s een puntige neus en lage hak. 1800 een puntige neus en platte zool (geen hak dus). 1810 ronde neus en platte zool. 1810-1815 ronde neus, gestrikt met linten en platte zool.

  Laarzen: in de Regency tijd werden ‘half boots’ populair (enkellaarsjes met veters) en vanaf 1810 werden ze bijna overal gedragen. Deze werden gedragen bij ‘walking’ en ‘morning dress’. Vanaf 1830 werden laarzen het voornaamste schoeisel voor dames.

  Allerlei kleuren werden gedragen: zwart, bruin, pastel roze, lavendel, blauw, geel. Strepen waren (tot 1800?) ook een tijdje populair.
  Schoenen werden gemaakt van leer, satijn, jean en nankeen (stevige katoen). In the countryside werden steviger schoenen gedragen dan in de stad.
  De schoenen werden vaak versierd met een strikje of rozet op de neus.

  Er was in de Regency tijd geen onderscheid in linker- en rechterschoenen en dat bleef zo tot halverwege de 19e eeuw. Met het dragen gingen ze naar de vorm van de voet staan. Schoenen voor links en rechts was er wel geweest, maar door de hoge hakken in de 18e eeuw was de zool lastiger om te maken, dus werd dezelfde leest gebruikt.

  Bronnen:
  [1] “Regency Shoes”, Jane Austen Centre (Bath) blog, https://janeausten.co.uk/blogs/womens-regency-fashion-articles/regency-shoes
  [2] “Wanneer kregen schoenen vorm: zijn er altijd linker- en rechterschoenen geweest?”, Historica blog, https://historianet.nl/techniek/uitvindingen/wanneer-kregen-schoenen-vorm
  [3] “Shoes of the 1790s and Regency”, American Duchess blog, https://blog.americanduchess.com/2011/07/shoes-of-1790s-and-regency.html
  [4] “Regency shoes” categorie in Jane Austen’s World blog, https://janeaustensworld.com/tag/regency-shoes/
  [5] “Ladies’ slippers and half-boots in the regency era”, https://englishhistoryauthors.blogspot.com/2011/12/ladies-slippers-and-half-boots-in.html

  in Kleding