Handschoenen

Article sections

  Handschoenen hebben een aantal doelen: handen warm houden, handen beschermen (bijvoorbeeld bij rijden, werken met roofvogels en tuinieren), teken van status en goede smaak, cosmetische olie in laten trekken.
  Handschoenen werden gemaakt van katoen, leer, linnen of zijde.

  In de Regency periode werden verschillende handschoenen gedragen bij verschillende gelegenheden.
  Buiten werden altijd handschoenen gedragen, en binnen ook vaak bijvoorbeeld op een bal.

  Dames

  Handschoenen worden aangedaan en bonnet opgezet, voordat een dame het huis verlaat. Je hoort niet aan je kleding te plukken in het openbaar.

  Verschillende lengten handschoenen werden gedragen door de dames. ‘wrist’, ‘elbow’ en ‘over-the-elbow’. De lange handschoenen zaten losjes om de arm.
  (Lange handschoenen met een opening bij de pols, dateren uit de Victoriaanse tijd. De handschoenen werden passend gemaakt en konden vaak niet zonder hulpmiddelen worden uitgedaan. Via de opening kon de dame haar hand uit de handschoen halen, bijvoorbeeld om te eten, zonder de hele handschoen uit te hoeven trekken.)

  Bij een day dress werden meestal witte, beige of gele (‘primrose’) handschoenen gedragen. Bij evening dress meestal witte handschoenen, maar ook kleuren als roze kwamen voor.

  Als een dame op bezoek is doet ze haar handschoenen niet uit, tenzij ze iets eet of drinkt. (Je drinkt dus niet als je aan het dansen bent)
  Bij een diner doet ze haar handschoenen uit als ze is gezeten. Ze legt de handschoenen op haar schoot, onder haar servet. Na de laatste gang wast ze haar vingers in een ‘finger bowl’ en droogt ze af (met haar server?). Dan doet ze haar handschoenen weer aan, rustig en met haar handen iets onder de tafel.
  (De ‘glove flirting language’, vergelijkbaar met de waaiertaal, was er nog niet).

  Als een dame vrienden bezoekt en langere tijd zal blijven, doet ze wel haar handschoenen uit met haar hoed en jas (pelisse of spencer), cape of cloak.

  Dames droegen ook vaak ‘mittens’, handschoenen die de hele hand bedekten zonder vingers. Ze hadden hun handen dan bedekt, maar konden ze meer vrij gebruiken bijvoorbeeld tijdens kaartspelletjes.
  Dergelijke handschoenen hielden hun handen warm tijdens lezen, piano spelen, schrijven en handwerken. Mitss/mittens zijn gebreid of gehaakt
  (‘mitts’ en ‘mittens’ worden wel door elkaar gebruikt, ‘mitten’ kennen wij als ‘want’: duim apart, andere vingers niet)

  Heren

  Bij een bezoek laten heren hun Great Coat (overjas) of cape, handschoenen, hoed en wandelstok achter in een anti-chamber. Tijdens een ‘duty call’ of een ander kortstondig bezoek, hielden heren jas en handschoenen aan, en houden hoed en wandelstok in de hand.

  Als een heer zelf bezoek ontvangt, draagt hij geen handschoenen. Tenzij hij op het punt staat om uit te gaan en dan geeft het een duidelijk signaal aan de bezoeker.

  Bij een bal draagt een heer witte of gekleurde handschoenen (geen zwarte) en doet ze niet uit in de balzaal.

  Bronnen:
  [1] “Gloves”, Jane Austen Centre Bath blog, https://www.janeausten.co.uk/gloves/
  [2] “Gloves, a crucial Regency fashion accessory”, http://donnahatch.com/gloves-a-crucial-regency-fashion-accessory/
  [3] “Regency Fashion: Men’s Gloves”, http://www.regrom.com/2015/07/30/regency-fashion-mens-gloves/, citerend: “System of Etiquette” (1804)
  [4] ‘Glove’ en ‘Evening glove’ lemma’s op Wikipedia, https://en.wikipedia.org/wiki/Glove en https://en.wikipedia.org/wiki/Evening_glove
  [5] “Embroided mittons: Regency Fashion”, Jane Austen’s World blog, https://janeaustensworld.wordpress.com/2011/10/09/embroidered-mittens-regency-fashion/
  [6] “Glove Etiquette”, https://www.geriwalton.com/glove-etiquette/
  [7] “Etiquette for Women’s gloves”, http://etiquipedia.blogspot.com/2015/11/etiquette-for-womens-gloves.html
  [8] “Gloves”, https://historyhoydens.blogspot.com/2010/09/gloves.html
  [9] “Regency colors”, http://hibiscus-sinensis.com/regency/colors.htm

  in Kleding