Kerst

Article sections

  Kerst werd gevierd sinds de Middeleeuwen. In 1644 werd Kerstmis verboden door Oliver Cromwell. Met de terugkomst van de koning, Charles II, werd ook Kerst weer gevierd.

  Kerst was nog niet zo belangrijk als het sinds de Victoriaanse tijd is. Jane Austen noemt kerst ook nauwelijks in haar brieven.
  Uit de boeken van Jane Austen krijgen we het beeld van feestjes, bals en familie die bij elkaar komt. In ‘Mansfield Park’ geeft Sir Thomas een bal voor Fanny en William. In ‘Pride & Prejudice’ ontvangen de Bennets de Gardiners. In ‘Emma’ geven de Westons een feestje en in ‘Sense & Sensiblity’ danst Willoughby de hele nacht. In ‘Persuasion’ komen de kinderen thuis van school voor de kerstvakantie.

  Kerstmis was van 6 december (St Nicolas Day) tot 6 januari (Twelfth Night). Deze periode werd later ingekort door invloed van de industriële revolutie, want fabriekseigenaren wilden dat werknemers kwamen werken.

  Lees ook: Plum Pudding.

  Let op: hieronder enkele kersttradities die wij kennen, die er nog niet waren in de Regency tijd:

  • Carol singing, zie Carols.
  • Kerstboom: de kerstboom werd in 1800 in Engeland geïntroduceerd door Queen Charlotte, de vrouw van George III, maar werd pas populair in de Victoriaanse tijd.
  • Kerstkaarten: de eerste kerstkaart werd verzonden in 1836.

  Bronnen:
  [1] “A Georgian Christmas”, Historic UK, https://www.historic-uk.com/CultureUK/A-Georgian-Christmas/
  [2] Christmas in the Regency, https://jobev.com/xmasarticle.html
  [3] “Georgian Christmas: An Eighteenth Century Celebration”, https://www.earlymodernengland.com/2013/12/georgian-christmas-an-eighteenth-century-celebration/

  in Feestdagen

  Related Articles