Michaelmas

Article sections

  Michaelmas, het feest van Michaël en alle Aartsengelen, wordt gevierd op 29 september. St Michael beschermt in de donkere dagen van de winter. Tijdens de middeleeuwen was het een groot religieus feest dat samenviel met het vieren van de oogst van dat jaar. Ook nu wordt het nog gevierd.

  Het is ook een van de ‘quarter days’, de dagen in het jaar waarop bedienden werden aangenomen, school trimesters begonnen, huur en schulden werden betaald en land verkocht werd. Vandaar dat in ‘Persuasion’ de Crofts naar Kellynch verhuizen en dat Mr Bingley Netherfield betrekt in ‘Pride & Prejudice’ op Michaelmas.

  Traditioneel werd kalkoen geserveerd. Een oud-Engels gezegde luidt: “He who eats goose on Michaelmas day, shan’t money lack or debts to pay” (en verschillende streekgevonden variaties). Dit is de reden dat Jane Austen in 1812 aan haar zus schrijft: “I dined upon goose yesterday, which, I hope, will secure a good sale of my second edition.” Jane’s vader was ook boer, dus waarschijnlijk aten zij altijd een van hun eigen ganzen op met Michaelmas.

  Bronnen:
  [1] Michaelmas en Quater days lemma’s op Wikipedia, https://en.wikipedia.org/wiki/Michaelmas en https://en.wikipedia.org/wiki/Quarter_days
  [2] Michaelmas lemma in Encyclopedia Britannica, https://www.britannica.com/topic/Michaelmas
  [3] “What is Michaelmas?”, https://rebeccajamison.blogspot.com/2013/05/what-is-michaelmas.html
  [4] “Chronology of Pride and Prejudice”, https://pemberley.com/janeinfo/ppv1n01.html#D9v29v1
  [5] “Michaelmas Day”, the Old Foodie-blog, http://www.theoldfoodie.com/2006/09/michaelmas-day.html
  [6] “History of The Feast of St. Michael’s”, http://feastofstmichael.com/history.html
  [7] “A Regency Michaelmas”, http://www.thitherjaneausten.com/a-regency-michaelmas

  in Feestdagen

  Related Articles