Pall-mall (malie)

Article sections

  Het spel was in de 17e eeuw populair in heel Europa. Het is waarschijnlijk vanuit Frankrijk, via Schotland, ca. 1630 geïntroduceerd in Engeland.

  Begin 19e eeuw was het spel nog steeds bekend (werd bijvoorbeeld genoemd in woordenboeken), maar is onduidelijk of het nog werd gespeeld in de Regency tijd.

  Pall-mall heeft overeenkomsten met golf. De bal wordt ook over behoorlijke afstand gespeeld. Verschil met golf is dat de bal op de grond moet blijven rollen en ook niet vanaf een tee wordt gespeeld.

  Het spel wordt wel een voorloper van croquet genoemd, maar andere bronnen schrijven dat croquet is ontstaan vanuit het spel Ground Billiards. Croquet wordt met kleinere ballen, kortere stokken en met meer poortjes (6-9 stuks) gespeeld dan pall-mall. Croquet was populair in Victoriaans Engeland (vanaf ca. 1830) en wat later ook in Nederland (ca. 1880).

  TMS beschikt over een croquet-set. Bij verschillende evenementen is de set gebruikt (o.a. Bathmen, Kasteel Middachten, Huis Doorn) abuis denkende dat het om het malie spel ging.

  Pall-mall spelen

  De houten bal wordt met een houten slagstok in zo weinig mogelijk slagen naar het doel, een ijzeren ring aan de andere kant van de baan, gespeeld.

  Zie dit voorbeeld, blijkbaar afkomstig uit de collectie van het British Museum.

  Bronnen:
  [1] Wikipedia, lemma Malie (spel), https://nl.wikipedia.org/wiki/Malie_(spel)
  [2] Wikipedia, lemma Croquet, https://en.wikipedia.org/wiki/Croquet
  [3] Wikipedia, lemma Pall-mall, https://en.wikipedia.org/wiki/Pall-mall
  [4] Verschillende bronnen citeren allemaal een fragment uit: The Sports and Pastimes of the People of England (1810)
  Een versie uit 1801 is online beschikbaar: https://archive.org/details/sportspastimesof00struuoft/page/n7/mode/2up – vermelding van pall-mall nog niet gevonden
  [5] “Pall Mall or the Game of Mail”, blog, https://www.tradgames.org.uk/games/Pall-Mall.htm

  in Laws games