Skipping rope

Article sections

  ‘Skipping rope’, oftewel touwtjespringen (‘Jump rope’ is de Amerikaanse benaming), werd gedaan door 1 persoon met een kort touw of met meerdere personen met een lang touw. Het touw had handvatten aan beide uiteinden. De persoon of personen springen over het touw dat in een cirkel onder en boven hen langs wordt gezwaaid.

  In de Middeleeuwen deden alleen de jongens aan touwtjespringen, omdat gedacht werd dat de inspanning niet goed was voor meisjes. Een andere bron noemt als reden dat het niet gepast was voor meisjes omdat in het spel hun enkels zichtbaar zijn. Dit was veranderd in de Regency tijd en mochten meisjes er ook plezier in hebben, misschien onder invloed van ‘egalit√©’ (gelijkheid) van de Franse revolutie.

  Sindsdien wordt er ook gezongen tijdens het springen met meerdere personen.
  Een bekend Nederlands liedje is: “In spin, de bocht gaat in (in het touw springen), uit spuit, de bocht gaat uit (er weer uit)”. Dit werd voor het eerst gepubliceerd in een liedboek in 1894 uit mondelinge overlevering.
  (Aanvullen! De teksten online zijn van latere datum en/of zijn Amerikaans)

  Touwtjespringen werd ook door volwassenen gedaan.

  Bronnen:
  [1] Wikipedia lemma ‘Skipping rope’ en ‘Skipping-rope ryme’, https://en.wikipedia.org/wiki/Skipping_rope en https://en.wikipedia.org/wiki/Skipping-rope_rhyme.
  [2] Encyclopaedia Britannica lemma ‘Jump rope ryme’, https://www.britannica.com/art/jump-rope-rhyme.
  [3] “A Regency Christmas Tree”, Jane Austen’s World blog, https://janeaustensworld.wordpress.com/2008/12/17/a-regency-christmas-tree/.
  [4] Tekening 1900,0725.24, Britisch Museum, https://www.britishmuseum.org/research/collection_online/collection_object_details/collection_image_gallery.aspx?assetId=1276438001&objectId=724295&partId=1.
  [5] “Come play with me: part 1”, blog, https://englishhistoryauthors.blogspot.com/2014/03/come-play-with-me-part-1.html.
  [6] “Victorian era Toys and Games”, blog, http://www.michaelyoungkin.com/toys-and-games/.
  [7] “Toys and games of Jane Austens’ Time”, blog, http://sarahs-history-place.blogspot.com/2011/12/toys-and-games-of-jane-austens-time.html.
  [8] “History of Skipping”, blog, http://www.skip-hop.co.uk/history-of-skipping-c28.html.
  [9] Wikipedia lemma ‘Touwtjespringen’, https://nl.wikipedia.org/wiki/Touwtjespringen.
  [10] “Kinderliedjes van het schoolplein met muziek”, blog, https://www.kinderliedjes.overtuin.net/liedjes-kinderen-schoolplein.html.

  in Laws games