The Game of Hope

Article sections

  Kansspel in 1790s uitgevonden. Passend in de tijdgeest: je hebt invloed op het verloop van je eigen leven, maar je leven wordt ook bepaald door het lot.

  Het spel kon gemakkelijk worden meegenomen en was daardoor populair bij soldaten en reizigers. Het kon gespeeld worden met iedereen die mee wilde doen.

  The Game of Hope spelen

  Leg de kaarten in volgorde van 1 t/m 36 op tafel in 6 rijen van 6 kaarten. Alle spelers doen 6-8 ‘marks’ in de pot en gooien de dobbelsteen om te bepalen wie mag beginnen. Een speler gooit de dobbelsteen en verplaatst zijn ’token’ het gegooide aantal plaatsen. Afhankelijk van de kaart waar de speler op terecht komt, moeten ze iets doen: vooruit of terug verplaatsen, geld in de pot doen of eruit halen, etc. Dan is de volgende speler aan de beurt. De speler die als eerste kaart 35 ‘The Anchor of Hope’ bereikt, is de winnaar en krijgt de inhoud van de pot.

  In 1799 gepubliceerd in het Duits en Frans (Das Spiel der Hofnung / Le Jeu de l’Esperance) door Johann Kaspar Hechtel. Het British Museum heeft een exemplaar in hun collectie.
  Van de instructies is een Engelse vertaling gemaakt, waar je de opdrachten per kaart kunt lezen. Bijvoorbeeld, als je op kaart 3 ‘The Ship’ komt: “you will be happily taken by this ship to the Canary Islands, where the well‐known beautiful birds are at home, [move to] no. 12”.

  John en Saskia hebben een replica van The Game of Hope, dus die kan tijdens de historische uitbeeldingen worden gebruikt.

  Fortune telling

  In 1846, toen The Game of Hope in vergetelheid was geraakt, brach Reiff een heruitgave uit. Om aandacht te trekken stond de naam Lenormand erop.

  Marie Anne Lenormand (1772-1843), was een beroemde Franse waarzegger. Naar eigen zeggen adviseerde zij grote namen zoals Robespierre, keizerin Josephine en tsaar Alexander I. Zij voorspelde de toekomst met behulp van kaarten en The Game of Hope werd gevonden bij haar bezittingen na haar overlijden. De ‘Lenormand kaarten’ worden vandaag de dag nog steeds gebruikt bij kaartleggingen. Meestal worden de kaarten dan in een Grand Tableau gelegd (4 rijen van 8 kaarten en 4 kaarten onderaan) waarna patronen worden geduid. Zie hier voor de betekenis bij de kaarten en bij combinaties van kaarten.

  Waarzeggen was in Engeland strafbaar onder de Vagrancy Act (1744, de gewijzigde versie uit 1824 is nog steeds van kracht). Het werd gezien als oplichting. In de Victoriaanse tijd werden occulte bezigheden (kaart-, crystallen bol- en handlezen, seances, ouijaboards) populair als entertainment. Mensen konden nog steeds aangeklaagd worden op grond van de Vagrancy Act, maar dat gebeurde vooral bij fraudeurs, charlatans en armen.

  In Frankrijk was dit anders. In Parijs waren heel veel waarzeggers die tijdens de Franse Revolutie veel geraadpleegd werden. Engelse waarzeggers, zoals Mrs. Williams, maakten daar graag gebruik van bij Fransen die in Engeland waren als bezoekers of als vluchtelingen, zoals Prinses de Lamballe, een hofdame en vertrouwelinge van koningin Marie-Antoinette.

  Bronnen:
  [1] “Johann Kaspar Hechtel” lemma op Wikipedia, https://en.wikipedia.org/wiki/Johann_Kaspar_Hechtel
  [2] “Pirate and Gypsy”, https://romantic-circles.org/gallery/pirate-and-gypsy
  [3] “Das Spiel der Hoffnung (or The Game of Hope)”, Reddit, https://www.reddit.com/r/playingcardgames/comments/3oa0cu/das_spiel_der_hoffnung_or_the_game_of_hope/
  [4] “The game of hope”, Divine Muses blog, https://www.divinemuses.net/divinemusings/the-game-of-hope
  [5] “Marie Anne Lenormand”, lemma op Wikipedia, https://en.wikipedia.org/wiki/Marie_Anne_Lenormand
  [6] “How to Read the Grand Tableau: A 36-Card Lenormand Spread”, https://labyrinthos.co/blogs/learn-tarot-with-labyrinthos-academy/how-to-read-the-grand-tableau-a-36-card-lenormand-spread
  [7] “19th Century Fortune-Telling: From the Drawing Room to the Court Room”, https://www.mimimatthews.com/2016/01/11/19th-century-fortune-telling-from-the-drawing-room-to-the-court-room/
  [8] “Parisian Fortune-Tellers in the Eighteenth Century”, Gery Walton’s blog, https://www.geriwalton.com/parisian-fortune-tellers-in-the-18th-century/

  in BoardgamesKaartspelParlour gamesTijdgeest