Wiggs

Article sections

    Een wigg (of wig) is een klein broodje. Rond, ovaal of driehoekig (‘wedge shaped’). Omdat ze lichter en meer van smaak waren dan gewoon brood werden ze als speciale snack gegeten o.a. bij uitvaarten en op Goede Vrijdag. Wiggs werden geassocieerd met wederopstanding en eeuwig durend leven.

    Take a pound and a half of flour, and half a pint of milk made warm, mix these together, cover it up, and let it lie by the fire half an hour; then take half a pound of sugar and half a pound of butter, then work these into a paste and make into wigs, with as little flour as possible. Let the oven be pretty quick, and then will rise very much. Mind to mix a quarter of a pint of good ale yeast in milk. (Hannah Glass, Art of Cooking, page 212)

    Saskia: “recept dat ik heb gemaakt voor de Afternoon Tea bij ALV 2020 in Doorn. Om het glutenvrij te maken heb ik amandelmeel gebruikt (omdat ik dit in huis had). Om hoeveelheid koemelk te beperken heb ik havermelk gebruikt. Verder heb ik kokosbloesemsuiker gebruikt. ‘lie by the fire’ werd even, ingepakt in een theedoek, staan voor de verwarming. De ‘ale yeast’ heb ik weggelaten. Ik vond het deeg wat saai van smaak, dus ik heb nog wat karwij toegevoegd omdat ik las dat dit vaak in wiggs werd gedaan. Het had meer de structuur van cake dan als brood. Ik denk dat dit komt door de aangepaste ingredi├źnten. Toch erg smakelijk.”

    in Eten en drinken