Wink Murder

Article sections

  Het doel van dit spel is raden wie de moordenaar is en voor de moordenaar om niet ontdekt te worden.

  Het is nog onduidelijk of dit spel al in de Regency gespeeld werd, omdat alle bronnen over het spel van de Victoriaanse tijd of later zijn. In de Victoriaanse tijd was het heel populair, dit viel samen met de opkomst van ‘murder mystery fiction’. In Pride & Prejudice knipoogt Mrs Bennet naar haar dochters om hen de kamer uit te krijgen, dus naar elkaar seinen door middel van knipogen was bekend.

  Een variant op het spel is ‘Lonely Ghost’. Dan is er een geest die anderen in geesten probeert te veranderen door naar hen te knipogen. Wellicht is er een relatie met gothic novels en het sublieme.

  Wink Murder spelen

  Dit spel is het leukst met 6 of meer spelers. De spelers zitten in een kring. In elke spelronde is er een moordenaar, bijv. toebedeeld door trekken van een bepaalde kaart. Alle spelers moeten raden wie de moordenaar is. In een variant is er een detective en een moordenaar, waarbij de detective moet raden wie de moordenaar is. De moordenaar maakt oogcontact met speler en knipoogt, die speler is dan dood.

  Bronnen:
  [1] ‘Wink Murder’ lemma op Wikipedia, https://en.wikipedia.org/wiki/Wink_murder
  [2] “Where did murder mystery games come from?”, https://josmedley.co.uk/2009/08/23/where-did-murder-mystery-games-came-from/
  [3] “365 Family Games and Pastimes” (2012), via Google Books

  in Parlour gamesSpelletjes